PLJUŠTE TUŽBE PROTIV PKC-a! Smederevcima delili otkaze SMS-om!


Radnici koji su u smederevskoj fabrici kablova PKC otpušteni tokom vanrednog stanja, tužiće agenciju za privremeno zapošljavanje "Trenkvalder" i svog bivšeg poslodavca jer smatraju da su nezakonito dobili otkaz, pišu Večernje novosti. 

Ova kompanija je u vlasništvu istoimene finske kompanije koja je poslednjih godina u žiži javnosti zbog dobijenih subvencija.

Kako se navodi, tokom vanrednog stanja PKC otpustio je 338 radnika, od kojih je 200 sa ugovorima na neodređeno vreme. Taj postupak je obrazložen smanjenim obimom posla zbog epidemije.

Sa druge strane, inspektori rada ustanovili su da PKC ima 1.846 zaposlenih na neodređeno vreme, kao i da u toku vanrednog stanja niko od stalno zaposlenih nije dobio otkaz, pa samim tim, kako kažu, nema ni nepravilnosti. Prema njihovim rečima, 136 radnka zaposlenih na određeno otpušteno je tokom marta, dok su 202 radnika proglašena tehnološkim viškom krajem aprila. 
loading...

Otpušteni radnici navode da su otkaze dobili putem SMS poruka. Podsećaju da je njihov bivši poslodavac krajem prošle godine od države dobio subvencije u iznosu od 6,4 miliona evra za otvaranje novih radnih mesta u naredne tri godine.

"Zakon o agencijskom zapošljavanju predviđa da radnici zaposleni na neodređeno vreme preko agencija imaju ista prava kao oni koji su zaposleni direktno kod poslodavca. To u našem slučaju ne važi. Nije bilo pregovora sa sindikatima, nije sprovedena procedura kod Nacionalne službe za zapošljavanje, nije donet socijalni program 30 dana pre nego što smo proglašeni tehnološkim viškom. Umesto toga, otkaze smo dobili u roku od 24 sata, o čemu smo obavešteni SMS porukama" - izjavio je za Novosti Saša Đorđević, jedan od otpuštenih radnika koji je odlučio da svoja prava potraži na sudu.
loading...
loading...

Radnici ukazuju da fabrika tokom vanrednog stanja nije obustavila proizvodnju, niti su raskinuti ugovori sa partnerima. Takođe, nije tražila ni pomoć države koja je zbog pandemije odlučila da pomogne privredi u isplati zarada.

Iz Ministarstva za rad, povodom ovog slučaja, obaveštavaju i da su zahtevi zaposlenih prosleđeni nadležnom Odeljenju inspekcije rada u Beogradu.

Zoran Bukilić iz "Trenkvaldera", rekao je da inspekcija nije dolazila u tu agenciju za zapošljavanje.

Očekuje se i da država utvrdi da li je otpuštanje u skladu sa zakonima o subvencijama.

PKC je krajem prošle godine dobio subvencije države za proširenje kapaciteta od 6,4 miliona evra. Jedan od uslova je zapošljavanja najmanje 1.200 novih radnika na neodređeno vreme do 2023. godine, od kojih 550 tokom 2020. Radnici očekuju da država utvrdi da li je otpuštanje više od 300 zaposlenih u skladu sa Ugovorom o dodeli sredstava podsticaja, Zakonu o stranim ulaganjima i Uredbi o određivanju kriterijuma za dodelu podsticaja radi privlačenja direktnih ulaganja.
loading...

Ova kompanija dospela je u žižu javnosti i prethodnih godina zbog toga što je od 2014. do 2016. godine dobila na ime subvencija za otvaranje novih radnih mesta 7,5 miliona evra.

Takođe, proizvodnu halu ovom preduzeću izgradila je lokalna samouprava Smedereva tako što je uzela kredit od 7,8 miliona evra, pa prodala zgrade i zemljište PKC-u za 6,29 miliona 

Comments

loading...
loading...