SVETLEĆE LOPTE NAD SMEDEREVOM: Vanzemaljci ili nešto drugo?


Mnogi građani javljaju da su prethodnih večeri, kao i večeras, na nebu iznad Smedereva videli svetleće lopte!

Ova pojava primećena je i iznad Beograda, ali i iznad drugih gradova širom Srbije i regiona.

Neki od posmatrača su uspeli da snime ovu pojavu koja još uvek nije zvanično objašnjena.

Naš vrsni radio-amater, Boban Kurandžić, oglasio se ovim povodom.
loading...

"Pošto je poslednjih dana bilo dosta prijava o učestalim svetlećim letelicama na nebu, koje se vide noću kada je vedro, većina je primetila neobičnu kolonu istih koje se kreću u jednoj liniji, tako da je mnoge ta pojava uznemirila.

Radi se o novoj satelitskoj 5G mreži za potrebe budućeg brzog interneta na zemlji koja se zove Starlink. Poznato je da je lansirano oko 60 satelita koji lete na visinama oko 550 km iznad zemljine površine. Upravo ti sateliti prave paniku među ljubiteljima zvezdanog neba. Ove letelice rade na jonski pogon, a motor je neophodan kako bi se popele na operativnu visinu.
loading...
loading...

Cilj kompanije Spejs Eks koja je u vlasništvu poznatog milijardera Ilona Maska je da u orbitu podigne oko 12.000 satelita koji će činiti Starlink mrežu. Taj isti čovek najavio je da će od 2024. godine krenuti sa naseljavanjem planete Mars, a za 2 godine će već poslati par teretnih brodova za instalaciju baze.

Let do Marsa će trajati 8 meseci.", navodi Kurandžić.
loading...

5G mrežom se naziva novi sistem mobilne telefonije, pa se još razmatra mogućnost saradnje ovih satelita i tog zemaljskog sistema.

Ova pojava na nebu će od sada biti vidljiva svake noći.

Comments

loading...
loading...