JAK SNEG U SRBIJI: Do jutra ponegde do pola metra snega!


U toku večeri i noći sneg će početi da pada i u ostalim predelima Srbije i u Beogradu i biće umerenog do jakog intenziteta.

Umeren do pojačan severozapadni vetar biće do kraja dana u skretanju na vetar istočnih pravaca, koji će u košavskom području i na jugu Banata biti i jak.

U utorak i sredu sneg se očekuje u celoj Srbije i u Beogradu. Duvaće pojačan vetar istočnih pravaca, u košavskom području jak, a na jugu Banata i u donjem Podunavlju i sa olujnim udarima. Očekuju se snežni nanosi i smetovi.
loading...

Od ponedeljka do srede na području Srbije očekuje se da se formira snežni pokrivač visine od 10 do 30 cm, ponegde i preko 40 cm, a na istoku Srbije lokalno i do pola metra. Na području Beograda očekuje se formiranje snežnog pokrivača oko 20 cm.

Sneg će biti veoma mokar, vlažan i težak, pa je moguće da ponegde dođe i do šteta, u vidu lomljenja grana i kidanja električne mreže.
loading...
loading...

Ogroman oprez biće neophodan i u saobraćaju, jer će putevi biti pod snegom i ledom, a usled vetra očekuju se snežni nanosi i smetovi. Na svim putevima biće obavezna upotreba zimske opreme, a u planinskim predelima i upotreba lanaca.

Inače, zbog daljeg prodora ledene vazdušne mase sa severoistoka preko oblasti Karpata i Panonske nizije, do srede biće veoma hladno, uz maksimalne temperature oko 0°C ili tek koji stepen iznad 0. U jutarnjim i noćnim časovima biče i mraza.
loading...

Kako je već bilo jačih mrazeva, veoma niske temperature koje se očekuju do srede, samo će pogoršati situaciju sa voćem i drugik ratarskim kulturama, jer se očekuju dodatna oštećenja.

Otopljenje i porast temperature očekuje se od četvrtka, ali će biti kišovito, dok se sneg očekuje i dalje na istoku Srbije. I tada će duvati jaka i olujna košava, ali će više imati južniji pravac. 

Comments

loading...
loading...