VITEŠKE BORBE U TVRĐAVI: Smederevo dobija novi festival


U prvih deset dana maja ove godine Beograd i Smederevo će se vratiti nekoliko vekova unazad. Ne propustite masters turnir u viteškim borbama na Beogradskom sajmu, ali i festival "Despot Đurađ" na Smederevskoj tvrđavi.

Direktor Smederevske tvrđave Goran Jovšić kao klinac se igrao u ovom zdanju koje je podignuto pre gotovo 700 godina i zamišljao sebe kao viteza i kako bi voleo jednog dana da ona zaista i bude ispunjena vitezovima kao u vreme despota Đurađa Brankovića. Dečački san mu se ispunio prošle godine kada je, zahvaljujući Međunarodnoj asocijaciji za istorijske srednjevekovne borbe (HMBIA) i Udruženja "Beli orlovi" iz Beograda ova tvrđava zaista živela u srednjem veku!

Zahvaljujući velikom uspehu ovog događaja, koji je zapravo bio Svetsko prvenstvo u srednjevekovnim bitkama (Bitka nacija), a tokom kojeg smo gledali i spektakularnu buhurt bitku - 150 na 150(!), Srbija je dobila priliku da organizuje novi projekat ovog tipa, u trajanju od čak deset dana. Prošle godine, u Smederevskoj tvrđavi bilo je više od 2.000 boraca pod oklopom, učestvovali su predstavnici čak 42 zemlje, a direktan prenos velike bitke samo u Kini, putem Interneta, gledalo je 900.000 ljudi!
loading...

Ovaj festival je ostavio takvog traga na učesnike, da su se Rusi, kao glavni promoteri ovog sporta u svetu, razmišljali da Srbiji dodele stalnu organizaciju Svetskog prvenstva u srednjevekovnim borbama...

Na konferenciji za novinare na beogradskom Sajmu turizma, Vladimir Blagojević, koji stoji i iza uspešnog "Just Out festivala" u Manasiji, najavio je nove viteške borbe, ali i revije srednjevekovne odeće, oruđa i oružja, hrane, kao i novinu - turnir vitezova na konjima sa kopljima!
loading...
loading...

Ovaj desetodnevni spektakl nazvan "Vitezovi i legende" (Knights&Legends) biće organizovan u Beogradu i u Smederevu, odnosno Smederevskoj tvrđavi, a podeljen je u nekoliko celina: Vreme kraljeva, Zemlja legendi, Viteški kamp i Festival "Despot Đurađ".

Najpre će u Beogradu, u hali 2 Sajma, 2. i 3. maja, biti organizovan Masters turnir u viteškim borbama. Ovaj masters turnir ekvivalent je, recimo, masters turnirima u tenisu, odnosno vrlo su cenjeni i već je najavljen dolazak relevantnih ekipa iz celog sveta. Organizatori pripremaju i porodične dane - moći ćete da se oprobate u streličarstvu, mačevanju, da se podsetite istorije srpskih junaka i kraljeva, da gledate zanatlije kako prave srednjevekovno oružje i oruđe ili da okušate neko jelo.
loading...

Od 5. do 7. maja biće organizovane autobuske ture do zamaka i tvrđava Srbije, a istim danima će u Smederevskoj tvrđavi biti priređene rekonstrukcije velike viteške bitke, obuke sa najboljim svetskim borcima u srednjevekovnim borbama, potom seminar bezbednog sportskog mačevanja za maloletna lica i veterane...

Comments

loading...
loading...